Aslında 'Neden Çince' sorusunun cevabı çok basittir.Gelişen küresel sermaye içerisinde Çin üretici konumundadır. Dünyada birçok ülke krizlerle boğuşmasına rağmen Çinin ekonomik anlamda büyümesi günden güne artmaktadır.Yıllık min %5-8 lik ekonomik büyüme oranları ile Çin şüphesiz en hızlı gelişen ülkeler sıralamasında zirvederdir. İhracatta birçok kalemde,Türkiye'nin ihtiyacını karşılayan Çin toplam ithalatımızın %70 inde söz sahibidir. Hammadde ve yer altı zenginliklerimizin potansiyel alıcısı konumunda da olan Çin, ihracatımızında önemli bir noktasındadır şüphesiz ve bu rakam günden güne dahada artmaktadır..Gerek ithalat gerekse ihracat anlamında ihtiyaçları saymakla bitmeyecek bu ülkenin diline hakim olmanın, sonu gelmeyecek iş tekliflerinin de başlangıcı unutulmamalıdır.
"Neden Çin'de Çince Kursu veya Üniversite" konusunu biraz daha açmak gerekirse; Eğitim hayatınızı Çin'de devam ettirmeniz için nedenleri maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:
1) Yurt dışında eğitim görme ayrıcalığını yaşayacaksınız.
2) Bakış açınızdaki farlılıklar. Farklı milletlerin yaşam tarzlarını yakından görecek, kültürler arası sentez yaparak bakış açınızda farklılıklar oluşturacaksınız.
3) Dünyanın en çok konuşulan dili çinceyi öğrenme ayrıcalığı. 1.7 milyar Çin nüfusunun ve Amerika, Kanada, Fransa, Pasifik ülkeleri gibi dünyanın neredeyse her yerinde bulunan Çin ırkına mensup kişilerin konuştuğu dili öğrenerek tüm bu insanlarla iletişim olanağı yakalayacaksınız.
4) Dünyanın ekonomisini yönlendiren ülkenin dilini bilmek. Çin ekonomisi 2009 rakamlarına göre kriz ortamında bile %8'lik bir ekonomik büyüme göstermiştir. Çin sadece ithalat yapılacak bir ülke olmanın dışında ihraç ettiği ürünler açısından da azımsanmayacak kadar büyük bir pazardır. Bu sebeple Çin dilini öğrenmenin avantajı tartışılmaz
5) Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim alma imkanı. Dünya sıralamasında en iyi eğitim veren ilk 250 Üniversiteye, Çin genelinde 12 okul girebilmektedir. Bu sıralamaya ülkemizde ise yalnızca iki okul girmektedir.
6) Üniversite sınavına girmeksizin arzu edilen bölümde okuyabilmek. Çin üniversitelerinde yabancı dil eğitimi için sınırlama yoktur. 16 Yaşından büyük herkes dil eğitimi alabilir. Bölüm okumak isteyenler için ise dil yeterlilik sınavında (HSK) başarılı olmak gerekmektedir. Hsk sınavı derece derecedir ve min Hsk 3 sınavından alınmış başarı notu ile bir çok lisans bölümüne başlangıç yapılabilir. HSK 3- HSK4- HSK5 ve HSK6 sınavlarından alınanan başarı puanları bölüm seçmede temel etkenlerden biridir.Bu sebeple seviye olarak hangi bölümü istiyorsa öğrenci o bölümün standartlarına uygun sınava girmeli ve başarılı olmalıdır
Bunun dışında İngilizce bölüm imkanlarıda her geçen gün Çin üniversitelerinde yerini almaktadır.
7) Çok ucuza kaliteli eğitim. Çin'de devlet üniversiteleri çok kalitelidir. Ülkemizde yıllık özel bir üniversiteye sadece kayıt için verdiğiniz ücretlere Çin'de çok rahat 1 yıl eğitim alabilir ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
8) Dünyanın en köklü ve gizemli kültürlerinden birini öğrenme şansı. 5000 yıllık geçmişe sahip, dünya medeniyetine pekçok yönden katkılarda bulunmuş görkemli bir kültür birikimi. Çin tıbbı, pusula, kağıt, barut, ipek gibi büyük buluşların yanısıra sayısız küçük buluşla, düşünce dünyasına yetiştirdiği Konfüçyüs gibi birçok filozofuyla, yerleşik hayata geçişi ve çok erken çağlarda kurduğu devlet sistemiyle, yazılı tarihi ile Türk ve dünya tarihine ışık tutan binlerce yıllık arşivleriyle Çin medeniyeti baştan başa görkemlidir. Bunun yanısıra, hem ülkemize hem de Avrupa'ya uzaklığı sebebiyle hep Uzakdoğu diye anılan bu diyarın en önemli özelliklerinden biri de bizlerce çok bilinmediği için gizem dolu olması. Bilinmeyeni bilmek isteyenler için, bu görkemli medeniyeti yerinde görmek için Çin'de yaşamak ve çince öğrenmek bulunmaz bir fırsat!
9) Çok çeşitli ülkelerden gelen öğrencilerle öğrenim görme fırsatı. 2009 yılı verilerine göre dünyanın en çok yabancı öğrenciye sahip 3. ülkesi olan Çin, çinceye olan talep patlamasını da göze alarak 2010 yılı için 150.000 öğrencinin ülke üniversitelerine kayıt yapacağını öngörüyor. Böylesine çok yabancı öğrenciyi bulunduran bir ülkede, özellikle dil öğrenimi görürken bir arada bulunmak; dillerini, kültürlerini, davranışlarını, dünyaya bakış açılarını, kısaca birçok değişik ülkenin kültürlerini öğrenmek adına hem kişiye farklı bir kültür birikimi katıyor, hem de dünya arenasında uluslar arası alanlarda bir yerlere gelmek isteyenler ve küreselleşmeye adapte olabilmek isteyenler için çok elverişli bir zemin hazırlıyor.
10) Dünyanın en modern şehirlerinde, gökdelenlerde yaşama imkanı. Dünyanın en yüksek 10 binasından 7'si Çin'de. Yabancıların kaldığı site tarzı binalar genellikle 30 kat ve üzeri yükseklikteki modern ve yeni yerleşimler. Batı tarzı yaşama uyumun bir göstergesi olarak anakarada (Mainland China) toplam 600 McDonalds ve 1.000 adet KFC olduğu ifade edilebilir. Önemli şehirlerde bulunan Türk restoranlarının yanısıra çok sayıdaki Arap ve Çin'li müslüman restoranları ile yemek konusunda da sorun yaşamayacaksınız. Sebze, meyve, et gibi gıdalar mevzuunda ise Çin, ucuzluğu ile birçok ülkeden daha avantajlı durumdadır. Örneğin koyun etinin kilosu 7 TL.
11) Canayakın, yabancılara çok saygılı Çin halkı içinde bir eğitim hayatı. Son asırlarda geçirdikleri zor dönemler nihayetinde çok gerisinde kaldıkları beyaz insana karşı toplum genelinde oluşmuş olan özenti hissi, sima ve renk farklılığından kaynaklanan ilgileri sebebiyle çoğu zaman yabancıların ilgi odağı olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek. Bu sebeple, Çin'de birçok yerli dizide yabancılar da rol alır, yolda giderken anneler çocuklarına "İşte bak, yabancı!" diye sizi gösterir, metroda dakikalarca size bakanlar çıkabilir, birçok sert kural size karşı yumuşatılabilir. Kısacası, dünyanın pekçok ülkesinde 3., 2. sınıf; en iyi ihtimalle sıradan insan muamelesi görecek olmanıza rağmen Çin'de hep 1. sınıf olursunuz.
12) Yüksek hayat standardında ucuza yaşam. Dünyanın tüm ülkelerinden yatırımları mıknatıs gibi çeken bir ülke olarak Çin, bu durumu ekonomik bir güç ve istihdam alanı olarak kullanmanın yanısıra teknoloji ve bilgi paylaşımı şeklinde de değerlendirmektedir. Teknolojiyi elde etme ve bunu hayata tatbik noktasında ise çok ileri durumdadır. Pekçok Çinli'nin cep telefonlarında, metrolarda, internet alanında kısacası hayatın her yerinde yüksek hayat standartlarını yakaladığı söylenebilir. Örneğin dünyanın en hızlı trenlerine Çin'de rastlayabilir, elektronik eşyaların en yeni modellerini Türkiye'de piyasaya girmeden 1 yıl önce görebilir, değil metrolarda taksilerde ve asansörlerde bile LCD ekranlarla karşılaşabilirsiniz. Bu şartlarda diğer ülkelerden çok daha ucuza yaşarsınız.
13) Dünyanın suç oranı en düşük olan ülkelerinden biri. Gerek sert devlet rejimi ve caydırıcı cezaları sebebiyle gerekse de ülke içinde silah taşıma yasağı gibi önleyici tedbirler sonucunda Çin, resmi rakamlarla şu anda dünya üzerindeki en güvenli ülkelerden biridir. Bir de bu sert kanunlara yabancıları koruyan yasalar da eklenince Çin'de hayat çok rahat hale gelmektedir.
14) Dünyanın en hızlı gelişen ülkesini yerinde inceleme fırsatı. Dünya ekonomisinin analizini yapmak isteyenler, gelişmeleri yerinde takip etmek isteyenler için en güzel fırsatlardan biridir Çin. Dünyada ilk defa uygulanan Çin tipi ekonomi modelini kitaplarda ve gazete sütunlarında okumak yerine yerinde görmek gerek.
15) Yabancı yatırımcılara kapılarını sonuna kadar açmış bir ülkede bulunma. Eğitiminden sonra ilerde kendi işini kurmayı veya ailesinin işine devam etmeyi düşünenler için biçilmiş bir kaftandır Çin. 1980'li yıllarda başlayan dışa açılım politikası son yıllara dek hep ihracatı artırma yönünde seyretmesine rağmen şimdilerde ülke, ihracat açığının doğurması muhtemel sakıncalarını da göz önüne alarak yeni bir trende girdi: Bugünlerde ülkede en çok altı çizilen konu; yabancı yatırımcıların gelip ülkeden mal almanın yanısıra mal satmasını da sağlamak. Buna en somut adım ise dünyanın en büyük fuarlarından olan Guangzhou İhracat Fuarı'nın 50.yılında isminin ve kapsamının devlet tarafından değiştirilerek Guangzhou İhracat ve İthalat Fuarı haline gelmesi. Bu bağlamda, hem çince bilen hem Çin'i bilen bir yabancı için çok güzel bir gelecek vaad ediyor
16) Pasifik ülkelerinin dinamiği olan Çin'de okuma şansı. Çin; konumu, nüfus fazlası ve gelişen ekonomisi ile komşu ülkelerini büyük ölçüde etkiliyor ve onları da ticari anlamda gitgide kendine bağlıyor. Bu durumun ortaya çıkmasında önemli bir etken de hiç şüphesiz yurtdışında ve özellikle Pasifik ülkelerinde yaşayan Çinliler. Bölgedeki tüm ülkelerde Çinli'ler var ve hepsi de bulundukları ülkenin en zenginleri; ülkelerinin ekonomilerine yön veren iş adamları. Dolayısıyla pasifik ülkelerinde Çin'in artık bir lokomotif halini aldığını söylemek yanlış olmaz. Aslına bakılırsa Afrika'daki yatırımları, Amerika-İran nükleer krizinde aracı rol oynaması, Rusya ile son dönemdeki çok sıkı ilişkileri göz önüne alındığında, Çin'in pasifik bölgesini aşıp çoktan dünyanın tamamında etkin bir rol alma yolunda adımlara geçtiği görülecektir. Dünya Ticaret Örgütü'ne girmiş, Amerika'ya rahatlıkla kafa tutan, dünyanın en büyük ordusuna sahip, nükleer gücü elinde tutan, uzaya araç yollayan 3. ülke olan yeni dünya gücü Çin'i tanımak, çinceyi bilmek, uzakdoğuyu bilmek gibi özellikler muhakkak ki çok önemli bir ayrıcalıktır.
17) Mezuniyet sonrası Çin ile iş yapan büyük Türk firmalarının yanısıra büyük yabancı şirketlerde iş bulma olanağı. Ülkemizdeki büyük şirketlerin bir kısmının yerleştiği, bir kısmının ise yerleşmeye hazırlandığı bir ülke olan Çin'de, dünyanın birçok büyük şirketi çoktan hazırlığını yapmış durumda.