ÜNİVERSİTE ÇİN
0212 251 70 83- 0532 613 55 63
      info@universitecin.com
    universitecin@hotmail.com
WhatsApp: +905326135563
  • ANASAYFA
    • NEDEN BİZ? >
      • ÇİN'DE ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ
      • ÇİNDE DİL EĞİTİMİ
  • NEDEN ÇİNCE
    • ÇİNCENİN AVANTAJLARI
    • ÇİNCE ZOR BİR DİL MİDİR?
  • ÇİN'DE ÇİNCE EĞİTİM
    • ÇİN'DE DİL KURSU
    • ÇİN'DE YAZ OKULLARI
    • ÇİN'DE MASTER EĞİTİMİ
    • ÇİNDE TERCÜMAN
  • DİL OKULLARI
    • ÜNİVERSİTELER
    • MASTER PROGRAMLARI
    • 2016 ANLAŞMALI LİSANS PROG.
  • ONLAR GİTTİ
  • BLOG
  • FORUM
  • İLETİŞİM

Çinli öğrencilerde eğitim için ülkemize geliyor

15/5/2014

0 Yorumlar

 
Resim
2014 yılında Çin'de yapılan eğitim fuarında Mevlana Değişim Programı, Türkiye'de eğitim olanakları ve yükseköğretim kurumları tanıtılıdı. ŞANGHAY - Çin'de yapılan Uluslararası Eğitim Fuarı'nda Türkiye bursları, Mevlana Değişim Programı ve Türk üniversiteleri, yoğun ilgi gördü.

Şanghay'daki Dongya Fuar Merkezi'nde yapılan ve dünya genelinden yaklaşık 100 üniversite ve kuruluşun katıldığı fuarda, Türkiye'yi 12 üniversite ve kurum temsil ediyor. Üniversiteler, fuarda Çinli öğrencilere kendi okulları hakkında detaylı bilgi verirken, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı da açtıkları stantlarda Türkiye'deki burs imkanlarını tanıtıyor. 

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, AA'ya yaptığı açıklamada, Türk üniversiteleri ve yüksek öğretim kurumlarının uluslararası fuarlara katılarak kendileri hakkında bilgi vermelerinin tanıtım adına önemli kazanımlar sağladığına dikkati çekti. 

"Mevlana" programına yoğun ilgi

Türk üniversitelerinin özellikle son dönemde uluslararası öğrencilerin Türkiye'ye gitmesi için yoğun çaba harcadığına işaret eden Çalış, "Gelecek dönemlerde ülkemizde daha çok Çinli öğrenciyi ağıralamayı umuyoruz" diye konuştu. Çalış, ayrıca diğer ülkelerle karşılıklı öğrenci değişimini kapsayan Mevlana programına ilginin katlanarak arttığını vurgulayarak bu durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

İstanbul Aydın Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Birimi Başkanı Selman Arslanbaş, iki ülkenin ilgili makamları arasındaki temasların Türkiye ile Çin arasındaki öğrenci hareketliliğine olumlu tezahürleri olduğunu belirtti. 

Çin'de yüksek öğrenim gören 25 milyon civarında öğrenci olduğunu hatırlatan Arslanbaş, "Umuyoruz gördüğümiz ilgi göz önünde bulundurulurak 2 bin 500 üniversitesi olan Çin'den Türkiye'ye gelen öğrenci sayısını yılda 400 kişi seviyelerinden daha yükseklere taşırız" dedi. 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı yetkilisi Cengiz Polat ise Türkiye'nin dünyadaki uluslararası öğrencilerden aldığı payın dünya standartlarının altında seyrettğini anlatarak "Dünyada yerli öğrencilerin yabancı öğrencilerine oranı ortalamada yüzde 2 iken, ülkemizde bu oran maalesefe yüzde 0,9 seviyelerinde" dedi. 

"Hedef Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısını artırmak"

Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde bu oranın yüzde 20'lere vardığının altını çizen Polat, başlıca önceliklerinin Türkiye üniversitelerini uluslararası öğrencilere tanıtmak ve Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısını artırarak diğer ülkelerle sosyolojik, kültürel ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmak olarak sıraladı. 

Polat, "Amacımız, ülkemizi dünyadaki sayılı eğitim üslerinden biri haline getirmek" diye konuşarak geçen yl 142 ülkeden uluslararası öğrenciyi ağırladıklarını kaydetti. 

Özellikle Çin, Güney Kore gibi Uzakdoğu Asya ülkelerinde Türk üniversitelerinin yeterince tanınmadığını dile gietiren Polat, bu noktadaki eksikliği kapatmak adına bölgedeki eğitim fuarlarına katılmanın önemine vurgu yaptı. 

Fuara YÖK Başkan Vekili Çalış ile birlikte katılan DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, dünyada 5 milyon civarında uluslararası öğrenci olduğuna değinerek, Çin'in bu pazardaki payının çok büyük olduğunu belirtti. 

Türkiye'nin eğitimi, ekonominin lokomotiflerinden biri olarak kabul etmeye başladığına dikkati çeken Aydın, "Artık eğitim sisteminin sadece yerel bazda değil,  uluslararası bazda da kurgulanması gerekiyor" diye konuştu. 

"Türkiye'nin pastadan aldığı pay yetersiz"

Aydın, bir yabancı öğrencinin eğitimi süresince bulunduğu ülkeye ortalama 40 bin dolar bıraktığının altını çizerek "Dünyada bu alanda yaklaşık 180 milyar dolarlık bir pazar var ve maalesef Türkiye, bu pastadan yeteri kadar payını alamıyor" ifadesini kullandı. 

Türkiye'nin gerek coğrafi konum ve gerekse ulaşılabilirlik açısından son derece elverişli şartlara sahip olduğunu hatırlatan Aydın, uluslararası platformlarda ve organizasyonlarda tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilerek bu alandaki eksiğin hızla kapatıldığını sözlerine ekledi. 

Şanghay kentinin yanı sıra Çongçing, Cıngcou ve Guangcou gibi Çin şehirlerinde yapılan fuarlara YÖK ve "Türkiye Bursları"ndan yetkililerin yanı sıra Bilkent, Yıldız Teknik, Bahçeşehir, Okan, Boğaziçi, Yaşar, Aydın, Kültür, İstanbul Teknik ve Sabancı Üniversiteleri katılıyor.



0 Yorumlar



Yanıt Ver.

    Arşiv

    Ocak 2020
    Aralık 2019
    Kasım 2019
    Ekim 2019
    Eylül 2019
    Temmuz 2018
    Şubat 2018
    Kasım 2017
    Eylül 2017
    Temmuz 2016
    Mart 2016
    Şubat 2016
    Ocak 2016
    Aralık 2015
    Kasım 2015
    Ocak 2015
    Kasım 2014
    Ekim 2014
    Ağustos 2014
    Temmuz 2014
    Haziran 2014
    Mayıs 2014
    Nisan 2014
    Mart 2014
    Şubat 2014

    Kategoriler

    Tümü

2014 © ÜNİVERSİTE ÇİN Eğitim Danışmanlık, Tüm Hakları Saklıdır.